24 юни 2009

"Dead until dark" - Шарлийз Харис


Поредната история за вампири. Банална при това.


И така... прочетох я най-после. Още в началото не ми грабна вниманието, даже ми беше скучна, но все пак не можех да оставя непрочетена книга, още повече, че си я бях купила, за което сега съжалявам. Корицата изглежда обещаващо, наистина, но историята...

Не съм гледала сериала и нямах представа, че има такова нещо. Съвсем случайно разбрах от един познат, много след като си купих книгата. Впечатления от сериала няма да споделям, защото съм гледала само случайни клипчета в youtube.

В книгата става въпрос, както много от вас знаят вероятно, за секси сервитьорката Суки, която страда от телепатия. Буквално. През цялото време трябва да се стреми да не допуска чуждите мисли в ума си. Явно затова, когато среща Бил, вампир, който се опитва да се интегрира сред хората, тя се влюбва в него - не може да чете мислите му.

Не обръща внимание на това, че той пие кръв за вечеря или по-скоро не я интересува, до деня, в който намират мъртва нейна колежка и Суки си дава сметка, че я грози опасност. Следват обрати, убийства, интриги...

Не ми хареса това, че сякаш светът там е различен и всичко е възможно... хора-кучета, вампири и какви ли не още... Изглежда много блудкаво, наистина. Сякаш идеята не е била обмислена предварително, а жената си е писала, каквото й е на сърцето за момента.

Лично мен не ме впечатли особено, прочетох я, колкото да я довърша и да не се занимавам повече. Не казвам, че книгата е лоша, щом сериала има толкова фенове, а историята е толкова хвалена, значи има нещо в нея, което си струва. Просто аз не го открих и абсолютно не отговаря на моите критерии за стойностна книга.

5 коментара:

  1. Имам чувството че всички загорели нереализирани авторки пишат за влюбвания между момичета и вампири. Това ми мирише на "Здрач". Не съм я чел, следователно не знам колко е "бозлива". Но определено е между книгите който не бих си взел. No matter what. x)

    ОтговорИзтриване
  2. Мирише ти на "Здрач"? А знаеш ли, че тази книга е написана доста преди Стефани Майер да започне да "сънува" вампири (тези, които са запознати знаят за какво става въпрос)??? Въпросната "писателка" Майер най-нагло е изкопирала почти всичко в долната си сага! Ако прочетеш първо The Vampire Diaries (1991г.), след това поредицата на Шарлийз Харис (2001г.) и най-на края "Twilight" ще разбереш що за писателка е Стефани Майер!!! Копирани са цели цитати от книгите на Харис! Като например "Лъвът се влюбил в агнето" (Здрач)... Именно този цитат е откраднат от четвъртата книга на Харис "Лъвът се влюби в антилпоата"!!! Не е много различно не мислиш ли? И книгите от сагата "Здрач" не са единствените копирани на Майер... Тя нагло продължава в "The Host"... Разровете се и ще разберете ;)! И последното, което ще кажа - "Здрач" не заслужава известността и парите, които печели!

    ОтговорИзтриване
  3. Мм... мисля че той просто имаше предвид, че според него и двете книги са еднакво лоши... Не смятам, че някой тук е тръгнал да защитава госпожата Стефани Майер или да претендира, че тя е зверския талант...

    ОтговорИзтриване
  4. "всички загорели и нереализирани автори"...

    Едва ли можеш да наречеш писателка, която е издала 11 книги загоряла и нереализирана!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре,виж сега!Тва си е лично твое мнение,а онова по-горе чуждо.Едва ли може.Ами може.На теб книгите й ти харесват.Е на нея не.НЕ си налгай мнението,че ставаш досаден/досадна.Няма да е нито първата,нито последната т.нар. "писателка" дето се продава като топъл хляб,а не струва.Тва,че на теб ти харесва,не значи,че трябва да се хареса и на всички останали.А освен това всичките 11 книги са част от поредица.Да вземе да напише 11 различни книги,па тогава можем да поспорим.
    И ако не е ясно,блогът е за да се изказва мнение,а не да се налага. :) Никой тук не си налага мнението,освен теб,така че можеш да престанеш.

    ОтговорИзтриване

Писанието на кирилица е задължително, съобщенията писани на латиница ще бъдат изтрити без предупреждение.