20 юни 2009

"Сянката на вятъра" - Карлос Руис Сафон


История за мистерията, тайните от миналото, детската и юношеската любов, разказана на фона на една готическа Барселона от средата на ХХ век.


Лятото на 2005 година работих и инвестирах част от изкараните пари в книги, които по-късно ми станаха любими. Една от тях е "Сянката на вятъра". Винаги съм обичала "дебели" книги, сякаш са по-обещаващи от "тънките". Определено тази не ме разочарова.

Главният герой Даниел започва разказа си още от детството си, когато баща му му разкрива едно магическо място - Гробището на Забравените Книги, където малкият Даниел намира и "осиновява" "Сянката на вятъра", чиито автор е Жулиан Каракс. Момчето се влюбва в книгата и решава да потърси и други творби на въпросния автор, но се сблъсква с низ от мистерии, които решава да разкрие.

Появяват се много нови и комплексни персонажи, но определено моят любим е Лаин Куберт, Дявола в една от книгите на Каракс, но който сякаш е излязъл от книгата и е станал реален, за да попречи на Даниел да разбули тайните от миналото на Жулиан.

Изтънчено чувство за хумор, мистерия, оригиналност, романтика и прекрасна обстановка представени с типичния за Сафон стил - красиви изрази, които придават на историята още повече чар.

1 коментар:

Писанието на кирилица е задължително, съобщенията писани на латиница ще бъдат изтрити без предупреждение.