25 юни 2009

"Принцът на мъглата" - Карлос Руис Сафон


За пръв път я прочетох в осми клас, беше задължителна книга по литература. Просто се влюбих. Майсторски разказана прекрасна история, останах очарована.


Дълго време търсих книгата, за да си я купя, но в книжарниците ми казваха, че имало някакви проблеми между автора и издателите му преди няколко години, така че се наложи да почакам до 2008, когато най-сетне я намерих и успях да си я позволя.

Главният герой Макс е на тринайсет, когато семейството му се мести в къща на брега на морето. Още с пристигането си на новото място, той открива странни неща - часовник, който се върти наобратно, злобна котка, за която сестра му се грижи, градина с живи статуи... Дори в къщата, в която живеят се усеща духът на удавения Джакоб, син на старите собственици. Странните обстоятелства около смъртта му започват да се изясняват, когато се появява Каин, Принцът на Мъглата, способен да изпълни всяко желание, но на много висока цена...

Както може би е логично, той е любимият ми герой - зъл и умен магьосник, който дарява хората с временно щастие, за да ги захвърли после в най-голямата мизерия и падение. Всички останали персонажи бледнеят пред него с посредствените си характери.

Всеки път, когато я препрочитам се уверявам, че точно това е перфектната история за мен - магия, мистерия, тайни от миналото и разбира се, на фона на всичко това, една любовна история, която всъщност не е повече от детско увлечение, но е достатъчна, за да задоволи романтичката в мен.

2 коментара:

  1. Много ме зайнтригува реюто ти.Само,че никъде не мога да намеря сведения за тази книга.От къде мога евентуално да я закупя или поне прочета.Виждам,че е на испански.Има ли превод на български или поне на английски?Предварително благодаря за каквато и да е информация.

    ОтговорИзтриване
  2. Истината е, че нямам представа от къде може да се закупи на друг език. Името на английски е The Prince of Mist, ако евентуално намериш нещо из някой сайт... Ето линк за Amazon, не знам дали те устройва: http://www.amazon.co.uk/Prince-Mist-Carlos-Ruiz-Zafon/dp/0297856421, съжалявам, че не мога да помогна повече.

    ОтговорИзтриване

Писанието на кирилица е задължително, съобщенията писани на латиница ще бъдат изтрити без предупреждение.