29 август 2009

"Хроника на една предизвестена смърт" - Габриел Гарсия Маркес


Купих я, когато бях на 15, започнах да я чета, но едно, че нищо не разбрах и второ, че изобщо не ми хареса как започва и ми беше скучна. Преди няколко дни реших все пак да се разнообразя и да спра с мафиотските книги и избрах точно тази, която толкова отдавна стои в библиотеката ми непрочетена. Влюбих се безнадеждно.
..

Действието започва и завършва с убийството на Сантиаго Насар. Още в началото се разбира, че братята Викарио са го убили, за да отмъстят за обезчестената си сестра Анхела, а книгата завършва в момента на смъртта на Сантиаго. Авторът малко по малко разплита историята около тази смърт, за която всички са знаели, но никой така или иначе не е предотвратил.

Книгата е прекрасна, по мое лично мнение. Любимият ми герой е самият Сантиаго - богат красавец, който последен разбира за очакващата го смърт. Обичан е от почти всички в селото, но все пак никой не се наема с тежката задача да го предупреди, че го чакат бъдещите му убийци. Галантен, естествен и красив мъж, който дори, докато умира, не загърбва възпитанието си.

От друга страна братята Викарио са изключително интересни персонажи, нагърбени, по неволя, с тежката задача да отмъстят за честта на сестра си. Разгласяват навсякъде за предстоящото убийство, може би с надеждата някой да ги спре, без те да бъдат зачеркнати като страхливци.

Книга, разказваща за тежестта на общественото мнение и предразсъдъците върху човека и страха да се вършат различни неща от общоприетите. История за морала, за клюките, за жаждата на човека за зрелища и страха му да постъпи правилно.

Бих я препоръчала на всеки, въпреки че може би не всеки би я харесал. Интересна, кратка и бърза за четене, защото те грабва от първия момент и не можеш да я оставиш, докато не я прочетеш цялата.

1 коментар:

  1. Тоя тип е шибано извратен!Извратен,извратен,извратен!Края направо ме изпълни,честно.Ще си легна ентусиазирана,не знам от кво.Хаа,страхотна книга.Хахахах.Мн ме накефи.Иде ми да ударя дупето в тавана. :D Краят просто ме изпъллнии... <3

    ОтговорИзтриване

Писанието на кирилица е задължително, съобщенията писани на латиница ще бъдат изтрити без предупреждение.